matcha_81107908

Matcha – prečo si ju vychutnávať každý deň

História

Prvé zmienky o Matcha siahajú do 7. storočia. V tejto dobe sa Matcha stáva populárnou po celej Číne a to hlavne vďaka budhistickým mníchom. Títo mnísi vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín do podoby prášku. Pretože bol čaj v časoch svojho objavenia považovaný za liek, tak začali v podobe prášku vyrábať aj Matchu. V roku 1191 priniesol zenový majster Eisai revolučnú myšlienku pitie tohto čaju do Japonska. V 16. storočí priniesol iný zenový majster novú dimenziu pitie čaju: Sen-no-Riky vynašiel čajový obrad. Toto vysoko sofistikované pitie čaju silne ovplyvnilo pohľad na japonské čaje v západných krajinách. Čaj, ktorý je používaný pri týchto obradoch, je práve Matcha. Vďaka šíreniu čajových obradov sa Matcha stala veľmi obľúbenou aj medzi triedou samurajov. 800 rokov zostáva Matcha privilegovaným čajom medzi japonskou elitou a až v 21. storočí zažíva svoju revolúciu vo svete.

matcha-tea

Výroba

Matcha rastie iba na zatienených poliach. Štyri týždne pred zberom sa polia úplne zatienia. Špeciálna tieniaca technika zabráni až 90% slnečného svetla. Rastlina, ktorá je v tej chvíli takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívnou produkciou chlorofylu. Vďaka tomu sú listy bohatšie na aminokyseliny a typická je pre nich smaragdovo zelená farba. Kvalitnú Matchu spoznáte nielen podľa sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti.

Zber čaju prebieha na začiatku mája. Aj v tejto dobe sú listy, ktoré sa na Matchu používajú trhané výhradne ručne. Ihneď po zbere sú listy prenesené do továrne – Aracha. Tu začína dlhá cesta premeny surových listov na absolútne jemný prášok.

Najskôr listy prejdú parou. Horúca para zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zabezpečí, aby všetky živiny v čaji zostali. Potom sa listy usušia. Keď listy prejdú touto fázou, tak sa ich hmotnosť zníži takmer na pätinu. V tejto fáze sa tento čaj nazýva “Aracha”, čo sa dá voľne preložiť ako surový čaj.

Ďalšou fázou je selekcia čaju Aracha. Listy prichádzajú v rôznej kvalite a práve preto je potrebná kategorizácia. Odborníci posudzujú farbu, kvalitu a chuť čaju.

Finálny čaj je zmesou rôznych odrôd a ústi do konzistentnej kvality po celý rok. Na záver prebieha proces odstránenia stopiek, vetvičiek a ďalších nežiadúcich častí tak, aby výsledným produktom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny. Tá je následne rozkrájaná na rovnaké kusy a vzniká čaj “Tencha”.

Posledným krokom vo výrobe čaju Matcha je mletie, ktoré prebieha v úplne hygienických priestoroch továrne za pomoci žulových mlynov. Tie čaj Tenchu ​​rozomelú na absolútne jemný prášok a tým vzniká Matcha.

matcha

Hlavný rozdiel medzi čajom matcha a bežným čajom

Asi ten najzásadnejší rozdiel je, že čaj Matcha sa neluhuje, ale konzumuje. Matcha je 100% zelený čaj, ktorý je rozomletý na jemný prášok, pri ktorého výrobe nedochádza k fermentácii, nepridávajú sa žiadne farbivá, prísady ani konzervačné látky. Ak pijete čaj Matcha, tak spotrebujete celý čajový list. To je hlavným dôvodom, prečo je čaj Matcha 10 krát silnejší akobežne uvarená šálka zeleného čaju. Nedávne vedecké štúdie dospeli k záveru, že Matcha obsahuje 137krát viac EGCG než bežný zelený čaj. EGCG je najúčinnejší antioxidant a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii čaju Matcha sa zrýchli metabolizmus o 30-40%, takže je často využívaný v boji proti obezite.

Nutričné zloženie a jeho vplyvy na ľudský organizmus

1) Dobrý zdroj katechínov, EGCG: Antioxidanty katechíny sú najúčinnejšie a najviac prospešné zdraviu. Zelený čaj Matcha je dobrým zdrojom jedného špecifického katechínu zvaného epigalokatechín gallát (EGCG), ktorý je široko uznávaný pre svoje protirakovinové vlastnosti.

2) Spaľovanie kalórií: Zelený čaj Matcha vie nabudiť metabolizmus a pomôcť pri spaľovaní prebytočného telesného tuku asi štyrikrát rýchlejšie než je bežné, a to bez negatívnych vedľajších účinkov, ako je zrýchlený tep srdca a vysoký krvný tlak.

3) Detoxikácia tela: Vysoký obsah chlorofylu nielen že dodáva tomuto čaju jeho krásne jasnú zelenú farbu, ale tiež z neho robí silný detoxikačný prostriedok, ktorý má schopnosť vylúčiť z tela ťažké kovy a chemické toxíny. Ďalšou zaujímavosťou je, že čaj Matcha obsahuje viac ako 30% vlákniny.

4) Posilnenie imunitného systému: Katechíny nachádzajúce sa v tomto čaji pôsobí ako antibiotiká a podporujú fungovanie imunitného systému. Jedna šálka zeleného čaju Matcha poskytne dostatočné množstvo živín, ako sú draslík, vitamíny A a C, železo, bielkoviny a vápnik.

5) Zníženie hladiny cholesterolu: Existujú štúdie, ktoré ukazujú, že pravidelným pitím zeleného čaju Matcha možno znížiť hmatcha gastro tsuru 30x2gladinu LDL (zlého) cholesterolu, zatiaľ čo v rovnakom čase je vykazovaná vyššia hladina HDL (dobrého) cholesterolu.

6) Navodzuje pocit pokoja: Prítomnosť aminokyseliny L-theanin v lístkoch použitých na výrobu zeleného čaju Matcha stimuluje produkciu alfa vĺn v mozgu, čím navodzuje pocity pokoja a uvoľnenia bez pocitu ospalosti.

7) Posilňuje pamäť a koncentráciu: L-theanin produkuje hormóny ako dopamín a serotonín, ktoré zlepšujú náladu, posilňujú pamäť a podporujú lepšiu koncentráciu.

 

Výbornú matchu v praktických 2 gramových baleniach alebo výhodnú 100 gramovú nájdete aj na našom eshope.