Čaje Basilur – to najlepšie zo Srí Lanky

tea leaves

Čajové lístky

Začiatkom februára som mala úžasnú možnosť nahliadnuť do čajového zákulisia nádhernej krajiny Srí Lanka, ktorej výberové čaje Basilur Vám prinášame na východné Slovensko skrz českú firmu Mix-Tee. Touto cestou by som sa chcela poďakovať celému Mix-Tee, že najmä vďaka ich dlhoročným skúsenostiam bolo aj mne umožnené zúčastniť sa takejto zaujímavej a krásnej expedície.

Čajová produkcia na Srí Lanke má tradíciu, ktorá započala okolo roku 1860. V súčasnosti sa bývalý Cejlón vypracoval na tretieho najväčšieho producenta čaju na svete. Medzi čajovými znalcami je srí lanská produkcia cenená najmä pre čaje z regiónov Uva, Dimbulla a Nuwara Eliya. Práve čaj z Nuwary Eliye je najšpecifickejším cejlónskym čajom, podobne ako sencha v Japonsku alebo Darjeeling a Assam v Indii. Čajovník má v týchto troch oblastiach ideálne podmienky, výživnú pôdu a dostatočnú vlhkosť. Varieta čajov pestovaných v tejto krajine je široká vďaka tomu, že sa pestuje v troch kategóriách nadmorskej výšky, vďaka čomu ich môžeme špecifikovať ako čaje rastúce v nízkej, strednej a vysokej nadmorskej výške. Odborníci vedia po ochutnaní určiť, v akej nadmorskej výške bol čaj pestovaný.

Na Srí Lanke je samozrejme množstvo firiem, ktoré sa venujú spracovaniu čaju na niektorej úrovni – pestovanie a zber alebo balenie a distribúcia po svete. Firma Basilur je však iná ako ostatné. Prvým, čo som z Basiluru spoznala, boli dvaja najdôležitejší ľudia firmy – majiteľ Gamini a jeho pravá ruka Hemanta. Skvelí ľudia, odborníci vo svojom fachu, avšak neuveriteľne milí, pohostinní a otvorení. Mohla som sa ich pýtať úplne na všetko, či už sa to týkalo čajov alebo ich súkromia. Krásny príklad toho, že ľudia, ktorí sa vypracujú “od podlahy” dokážu ostať úplne ľudskí a priateľskí. Gamini nás dokonca pozval do svojej vily, kde mal sice služobníctvo a vozový park, aký som ešte nevidela, ale nikto sa tam k nikomu nesprával povýšene, všade vládla uvoľnená atmosféra a každý sa cítil príjemne.

Recepcia v Basilure

Basilur sídli priamo v hlavnom meste Srí Lanky, Colombe. Počas cesty do fabriky má človek pocit, že už je naozaj na konci civilizovaného sveta, typické predmestie veľkého mesta, nie práve výstavná časť. Pri príchode k fabrike Basiluru sa už dojmy miesia – neďaleko kancelárie hlavy firmy sa pasie chudá krava, pobehujú tu zajace, kačky a korytnačka, avšak po vstupe do prvej budovy strácam reč.  Nádherné čisté prostredie, všetci zamestnanci zosúladení, každý usilovne pracuje, ale nie je tu ani stopa po nervozite. Hneď dostávame hygienické sieťky na vlasy a začína prehliadka.

Prvú budovu tvoria moderné kancelárie, za nimi nasleduje sklad na čaje, ktorý je prekvapivo malý. Nie, že by “na to nebolo”, ale dbá sa tu na čerstvosť suroviny, preto sa objednáva len presné množstvo, ktoré sa hneď balí – vďaka čomu má človek, ktorý si čaj kúpi na opačnej strane sveta, sprostredkovanú chuť a vôňu najvyššej kvality a sviežosti. Tento fakt by som chcela obzvlášť zdôrazniť, pretože u mnohých komerčných značiek je bohužiaľ celkom bežná prax, že nakúpia zásoby pokojne aj kvalitného čaju, avšak na následné balenie tento čaj čaká niekoľko mesiacov. To sa tu nedeje, čaj býva zabalený už pár dní po zbere na neďalekých plantážach. Čajové lístky sa pred zabalením ešte dodatočne prečisťujú, prípadne miešajú s prírodnými príchuťami, ovocím, bylinkami a kvetmi.

basilur tea tasting

Vzorky čierneho čaju

V druhej budove prebieha balenie do koncových balení – čajových sáčkov, pyramíd a väčších sáčkov s voľne sypaným čajom, následne do papierových obalov, či nádherných zdobených plechových dóz. Tu sa na hygienu dbá ešte viac – okrem sieťky Vám pri návšteve šikovný prístroj nastrelí igelitové prezúvky a po ruke je aj antibakteriálny gel, ak by ste si chceli niečo ” ohmatať “. Táto časť výroby je neskutočne prepracovaná, prísne monitorovaná, neprestajne zdokonaľovaná a na jej chode sa podieľa najviac ľudí. Používajú sa tie namodernejšie stroje, samozrejmosťou je niekoľkostupňová kontrola kvality a hmotnosti čaju. Nachádza sa tu aj druhý sklad – na obalový materiál – niekoľkonásobne väčší ako sklad na čaj.

basilur tea tasting 2

Ochutnávka

Pre mňa bolo najzaujímavejšou časťou prehliadky ochutnávanie čajov. Čakali nás čerstvo pripravené vzorky čajov čakajúce na naše vyjadrenie – bolo zvláštne vidieť, ako ochutnávajú odborníci, podobne ako špecialisti na víno – žiadne prehĺtanie a veľa vypľúvania :). Práca ochutnávačov čaju vôbec nie je jednoduchá- pred každou burzou dostanú desiatky vzoriek čajov, z ktorých musia vybrať tie najvhodnejšie na nákup a myslím, že väčšina z nás by medzi 50 vzorkami čierneho čaju rovnakého alebo podobného typu veľký rozdiel asi nevidela. Táto práca si vyžaduje najmä vycibrené chute a dlhoročné skúsenosti, nájsť dobrého ochutnávača nie je jednoduché.

O niekoľko dní sme mali umožnené navštíviť aj čajovú plantáž Nuwara Eliya nachádzajúcu sa vo vnútrozemí, odkiaľ pochádza najkvalitnejší cejlónskyčaj. Atmosféra tohto miesta je neopakovateľná, úžasný pokoj, usmievavé a pracovité zberačky, vôňa čajovníka a vlhkého vzduchu. Miesto na celodenné túlanie sa medzi sviežo zelenými kríčkami…Tu sa nachádza aj fabrika na prvotné spracovanie čaju, ktorá je trocha iná ako fabrika Basiluru – je trocha staršia, na funkčnosti jej to ale rozhodne neuberá. Ľudia tu pracujú v poriadnom teple, avšak pracovné prostredie je napriek tomu pomerne príjemné, pri čaji sa asi nedá naháňať a stresovať :).

Plantáž v Nuware Eliyi

Výnimočnosť značky Basilur spočíva vo viacerých faktoroch. Prvým sú ľudia, firma je koncipovaná skôr ako širšia rodina, väčšina zamestnancov je tam niekoľko rokov, stretávajú sa medzi sebou na poloformálnych akciách a všetci sa k sebe správajú s úctou. Pomerne vtipné, ale inšpiratívne sú aj začiatky, v ktorých boli vlastne len Gamini a Hemanta v malinkej kancelárii s veľkými plánmi. Basilur prišiel s netradičnou koncepciou predaja čaju – Gamini, majiteľ firmy, je zároveň hlavný ochutnávač a všetky zmesy musia prejsť jeho chuťovými bunkami. Je zároveň mozgom, či vizionárom firmy – prišiel s nápadom robiť čaje inak ako všetci ostatní a vymyslel kombinácie chutí kvalitného čaju, ovocia, byliniek a 100% prírodných príchutí. Nie je to však človek, ktorý by s tým začal len tak z pasie, v oblasti čajov má viac než 25 ročné skúsenosti a chcel veci začať robiť po svojom. Cieľom bolo vytvoriť čajovú radu, ktorá by bola unikátna v chuti a dizajne a prepojila tak čajovú tradíciu s inováciou.

zberačka2

Tamilská zberačka

Dôležité sú teda aj obaly, ktoré sú veľmi netradičné a dodávajú čajom punc luxusu a originality. O ich vizuál sa stará ruský kreatívny riaditeľ Andrej, dnes pracujúci už výhradne pre Basilur. V baleniach, ktoré navrhol môžeme cítiť zaujímavú kombináciou ruskej tradície a inšpiráciu Srí Lankou.  V neposlednom rade je tu nesmierny dôraz na kvalitu. Basilur nakupuje čaje podstatne vyššej kvality a ceny ako bežné firmy na Srí Lanke. Celá výroba je dokonale prepracovaná a zvládnutá, od príjmu čaju vo vreciach z plantáží, čistenie, miešanie, balenie, váženie, až po zalepenie a označenie poslednej krabice, v ktorej k nám cestujú čaje v najrôznejších verziách chutí a dizajnu. Za touto značkou prosto stojí jedinečný príbeh, ktorý by mal poznať každý, kto tento čaj ochutná.

Basilur je jednoducho originálny, exkluzívny čaj, ktorý určite stojí za to (nielen) ochutnať. Ak by ste mali záujem o nákup čajov, menší výber z nich nájdete na našom eshope ( celý sortiment Basiluru je podstatne širší) , v prípade, že by ste ich radi aj Vy ponúkli Vašim zákazníkom, pre veľkoobchod nás kontaktujte emailom alebo telefonicky. Vďaka darčekovému charakteru balení sú čaje Basilur mimoriadne vhodné nielen do čajových predajní, ale tiež do darčekových predajní, kvetinárstiev, exkluzívnych dizajnových obchodov a všade tam, kde by ste hľadali skutočnú kvalitu.