Čaje Basilur – to najlepšie zo Srí Lanky

tea leaves

Čajové lístky

Začiatkom februára som mala úžasnú možnosť nahliadnuť do čajového zákulisia nádhernej krajiny Srí Lanka, ktorej výberové čaje Basilur Vám prinášame na východné Slovensko skrz českú firmu Mix-Tee. Touto cestou by som sa chcela poďakovať celému Mix-Tee, že najmä vďaka ich dlhoročným skúsenostiam bolo aj mne umožnené zúčastniť sa takejto zaujímavej a krásnej expedície.

Read more

pohánkový chlieb

Drevorubačský pohánkový chlieb

Variácia obľúbeného írskeho sódového chlebíka. Náš variant je bezlepkový, s chrumkavou kôrkou a jednoduchší chlebík na prípravu asi ani neexistuje. Nie je v ňom droždie, takže je skutočne ľahko straviteľný.

Read more

cookies

Banánovo-špenátové cookies bez múky

Jeden z receptov, ktorý vznikol ako mix potravín “čo dom dal” a dopadol celkom dobre. V týchto cookies nie je laktóza, ani lepok, takže pochutnať si na nich môže takmer každý. Navyše sme do nich pridali špenát a zelený jačmeň, čo možno neznie ako najlepší nápad, ale výsledok stojí za to. Okrem toho v nich nájdete aj oriešky, goji a chia semienka, takže takúto zdravú maškrtu si nemusíte odopierať.

Read more

haruľa

Falošná pšenová “haruľa”

Nejedná sa síce o haruľu v pravom zmysle slova, ale vzhľadom, aj chuťovo sa tá naša podobá overenej klasike. Odskúšaná na vyberavých papkáčoch a napodiv viac, než úspešne. Recept je, ako všetky naše, veľmi jednoduchý, lacný a vhodný ako predjedlo aj hlavné jedlo. Je opäť bezlepkový a dá sa pripraviť aj vo vegánskej verzii.

Read more

Zapekaná brokolica so pšenovými guličkami

Máte problém do Vašich detí dostať zeleninu? Toto chutné jedlo by Vám mohlo pomôcť – je v ňom hneď 5 druhov zeleniny, je farebné a chutí vynikajúco. Ako prílohu si pripravíme pšeno, ktoré je veľmi bohaté na železo a veľmi ľahko stráviteľné. Celý recept je bezlepkový a dá sa pripraviť aj vo vegánskej verzii ( v recepte nájdete ingrediencie na vegánsky aj vegetariánsky variant) . Je prekvapivo chutný a výživný.
Read more

kamenný olej

STOP zime, stresu a boľavým kĺbom – pomôže Vám kamenný olej !

koupel+tonikum

V každej rodine sa nájde niekto, koho bolia kĺby, svaly, kosti…Môže to byť brat športovec, ktorý len potrebuje uvoľniť preťažené svalstvo, matka, ktorá chce zmierniť bolesti lakťa po úraze, alebo starý otec, ktorému genetika alebo vek privodili nepríjemné ochorenie (artrózu, reumatickú artritídu…)

V rakúskych Alpách používajú už viac než sto rokov osvedčenú procedúru, ktorá zmierňuje bolesti a uľahčuje pohyblivosť kĺbov. Je to kúpeľ v horúcej vode s prídavkom alpského kamenného oleja.

Read more

červená ryža s hokkaidom a mungo fazuľkami

Indiánska ryža s hokkaidom a mungo fazuľkami

Indiánska ryža alebo červená ryža je u nás zatiaľ nie veľmi bežný typ ryže, avšak to jej na chuti a kvalite neuberá. Patrí medzi celozrnné ryže a vo svete je známa pre svoju jedinečnú chuť a krásne sfarbenie, ktoré spestrí každé jedlo. Tekvica hokkaido je v tomto období asi všade, my ju radi pridávame do koláčov, pyré alebo rizôt, je výborná na sladko aj na slano. Mungo fazuľky asi predstavovať nemusíme, sú to mimoriadne výživné a sýte drobné zelené fazuľky, ktoré môžte okrem varenia aj klíčiť. Dnešný recept je veľmi jednoduchý, ale chutný, sýty a krásne farebný do tohto sychravého dňa.

Read more

goji ningxia výber z plodov

Viete, kde rastie najkvalitnejšie goji na svete?

 

Existuje nespočetne veľa dôvodov, prečo konzumovať goji a určite ich všetky už dávno poznáte – nie nadarmo je goji považované za jedno z najzdravších ovocí na svete. V tomto článku by sme sa však chceli venovať pôvodu goji, ktoré konzumujete. Je veľmi dôležité vybrať si goji, ktoré je kvalitné, pretože vďaka jeho narastajúcej popularite sa spustilo veľkopestovanie, s čím je samozrejme spojené aj postrekovanie, menej kvalitná pôda, nešetrný zber..Sme veľmi radi, že Vám môžme ponúknuť goji excelentnej kvality – to, ktoré pochádza z čínskej provincie Ningxia. Read more

matcha_81107908

Matcha – prečo si ju vychutnávať každý deň

História

Prvé zmienky o Matcha siahajú do 7. storočia. V tejto dobe sa Matcha stáva populárnou po celej Číne a to hlavne vďaka budhistickým mníchom. Títo mnísi vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín do podoby prášku. Pretože bol čaj v časoch svojho objavenia považovaný za liek, tak začali v podobe prášku vyrábať aj Matchu. V roku 1191 priniesol zenový majster Eisai revolučnú myšlienku pitie tohto čaju do Japonska. V 16. storočí priniesol iný zenový majster novú dimenziu pitie čaju: Sen-no-Riky vynašiel čajový obrad. Toto vysoko sofistikované pitie čaju silne ovplyvnilo pohľad na japonské čaje v západných krajinách. Čaj, ktorý je používaný pri týchto obradoch, je práve Matcha. Vďaka šíreniu čajových obradov sa Matcha stala veľmi obľúbenou aj medzi triedou samurajov. 800 rokov zostáva Matcha privilegovaným čajom medzi japonskou elitou a až v 21. storočí zažíva svoju revolúciu vo svete. Read more

Kokosový olej

Ako si vybrať kokosový olej

Kokosový olej v súčasnosti zažíva v našich končinách „boom“, hoci vo vzdialenejších krajinách sa už používa desaťročia. Populárny sa stal najmä vďaka širokému množstvu zdravotných účinkov. Medzi jeho hlavné plusy patria:

  • antibakteriálny a antivirálny účinok
  • podpora imunitného systému
  • neobsahuje cholesterol
  • podpora činnosti štítnej žľazy
  • rýchlejšie spaľovanie tukov
  • je vhodnou náhradou telového mlieka aj opaľovacieho krému

Okrem pozitívneho vplyvu na náš organizmus kokosový olej ešte aj chutí vynikajúco, dá sa používať v studenej kuchyni, ale tiež na varenie a pečenie. To by sme v skratke mali, s čím to vlastne máme do činenia, ale ako si vybrať zo širokej ponuky kokosových olejov, ktoré sú na trhu?

Read more